Sałatka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Opublikowano: 17.04.2021 r.
Piersi z kurczaka, szpinak, suszone pomidory i ser feta – te składniki robią całą robotę w tej sałatce! Dodajmy rukolę, czerwoną cebulę i trochę nasion słonecznika dla chrupkości. Do tego pyszny sos na bazie oliwy z oliwek i musztardy, i mamy gotową, sycącą mieszankę smaków idealną na każdą porę dnia.
Składniki dla 2 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g (1 pierś)
- Szpinak - 75 g (3 garści)
- Suszone pomidory - 42 g (6 szt)
- Ser Feta - 100 g (pół kostki)
- Rukola - 60 g (3 garści)
- Cebula czerwona - 100 g (1 szt)
- Oliwa z oliwek - 60 ml (4 łyżki)
- Musztarda - 20 g (1 łyżka)
- Nasiona słonecznika - 30 g (1 mała garść)
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek, ocet balsamiczny
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia grillowa, miska, miseczka
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka przetnij na mniejsze kawałki. Natrzyj czosnkiem i musztardą. Patelnię grillową rozgrzej i zgrilluj na niej kawałki mięsa z każdej strony, tak by były rumiane. Ostudź i pokrój w drobną kostkę.
- Rukolę i szpinak umyj i włóż do miski. Dodaj do niej pokrojonego kurczaka.
- Suszone pomidory pokrój w kostkę i dodaj do sałatki.
- Cebulę obierz, pokrój w piórka i dodaj do reszty składników.
- Ser pokrój w drobną kostkę i wrzuć do miski z sałatką. Wszystkie składniki wymieszaj razem.
- W małej miseczce połącz ze sobą pieprz, sól, zioła prowansalskie z oliwą i octem balsamicznym. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę.
- Gotową sałatkę posyp ziarnami słonecznika.