Sałatka ze szpinakiem i kurczakiem
Opublikowano: 24.03.2021 r.
Szpinak, pierś z kurczaka, ser feta i suszone pomidory to podstawowe składniki tej sałatki, którą uzupełniają chrupiące nasiona słonecznika i czarne oliwki. Całość skropiona jest oliwą z oliwek, co razem tworzy naprawdę smaczną i pożywną kompozycję na każdą porę dnia.
Składniki dla 2 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g (1 duża pierś)
- Ser Feta - 90 g (3 plastry)
- Szpinak - 200 g (8 garści)
- Suszone pomidory - 70 g (10 szt)
- Słonecznik nasiona łuskane - 30 g (3 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Oliwki czarne - 45 g (15 sztuk)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, chilli, tymianek, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia grillowa, duża miska, salaterka
Przepis krok po kroku
- Mięso z piersi kurczaka natrzyj czosnkiem, posyp chili, posól, popieprz i pokrój w na mniejsze kawałki. Mięso przygotuj na nagrzanej patelni grillowej, tak by było rumiane. Następnie ostudź i pokrój w kostkę. Przełóż do dużej miski.
- Szpinak umyj i wymieszaj razem z kurczakiem.
- Oliwki odcedź z zalewy i pokrój w małe plasterki, dodaj do reszty składników.
- Suszone pomidory pokrój w drobną kostkę, następnie połącz z pozostałymi składnikami.
- Ser feta pokrusz w dłoniach bardzo drobno i posyp nim sałatkę. Dodaj też ziarna słonecznika. Wszystko razem wymieszaj.
- W miseczce zmieszaj olej, tymianek, zioła prowansalskie i posiekaną natkę pietruszki. Sos posól i dodaj pieprz. Energicznie wymieszaj. Gotowym sosem polej sałatkę.