Sałatka ze szpinakiem i boczkiem
Opublikowano: 29.07.2022 r.
Szpinak, soczyste awokado, chrupiąca czerwona cebula i boczek wędzony – to tylko niektóre z głównych składników tej sałatki. Dodajmy do tego orzeszki pinii, a całość skropmy octem balsamicznym i oliwą z oliwek, a otrzymamy pyszną mieszankę smaków i tekstur.
Składniki dla 2 porcji:
- Ocet balsamiczny - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Oliwa z oliwek - 40 ml (4 łyżki stołowe)
- Miód - 20 g
- Szpinak - 150 g
- Awokado - 200 g (1 duża sztuka)
- Cebula czerwona - 100 g (1 średnia sztuka)
- Orzeszki pinii - 40 g
- Boczek wędzony bez kości - 150 g (w plastrach)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, miska
Przepis krok po kroku
- W szklance wymieszaj ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, miód oraz odrobinę soli.
- Szpinak umyj, osusz i oczyść.
- Z awokado usuń pestkę i pokrój je w kostkę.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Na rozgrzanej patelni upraż orzeszki.
- Na tej samej patelni usmaż plastry boczku z dwóch stron (plastry boczku powinny być dobrze zarumienione).
- Do miski włóż szpinak, awokado, cebulę, orzeszki pinii. Całość polej wcześniej przygotowanym sosem.
- Boczek pokrusz na mniejsze kawałki i posyp sałatkę.
- Gotową sałatkę wymieszaj i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Sałatka ze szpinakiem i boczkiem to doskonała propozycja na smaczny Posiłek. Dodatek szpinaku wzbogaca danie w wiele składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny