Sałatka ze szparagami
Opublikowano: 27.04.2021 r.
Szparagi, jajko, mix sałat i pomidorki koktajlowe – to podstawowe składniki, które sprawią, że ta sałatka ze szparagami będzie strzałem w dziesiątkę. Dodaj do tego jogurt naturalny z odrobiną czosnku i masz przepis na lekki, a jednocześnie sycący posiłek. Sprawdź, jak łatwo połączyć te elementy w kulinarną harmonię!
Składniki dla 1 porcji:
- Szparagi - 250 g (6 dużych szparagów (przed odłamaniem końców))
- Jajko - 1 szt. (1 sztuka)
- Mix sałat - 60 g (3 garści)
- Pomidory koktajlowe - 100 g (5 sztuk)
- Jogurt naturalny - 75 ml (pół kubeczka)
- Czosnek - 2 g (pół ząbku)
- Przyprawy - pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Szparagi umyj i odłam twarde końce.
- Pokrój łodyżki na mniejsze kawałki.
- Szparagi gotuj 2 minuty w wodzie.
- Jajko ugotuj na twardo.
- Do miski przełóż mix sałat.
- Na sałatach ułóż ugotowane szparagi, połówki pomidorków i ćwiartki ugotowanego jajka.
- Czosnek drobno posiekaj i wymieszaj z jogurtem.
- Sałatkę polej jogurtem czosnkowym.