Sałatka z makaronem chińskim i szynką (z zupek chińskich)
Opublikowano: 19.03.2021 r.
Zupki chińskie, kapusta pekińska, czerwona papryka i szynka konserwowa to główne składniki wyjątkowej sałatki z makaronem chińskim i szynką. Dodaj do tego majonez i małego pora, a otrzymasz pyszną i sycącą przekąskę, która świetnie sprawdzi się na każdą okazję.
Składniki dla 6 porcji:
- Zupka chińska - 70 g (1 sztuka, złoty kurczak vifon)
- Zupka chińska - 70 g (1 stuka, pikantna vifon)
- Kapusta pekińska - 250 g (1 mała sztuka)
- Papryka czerwona - 150 g (1 mała sztuka)
- Szynka konserwowa - 200 g
- Majonez - 60 g
- Por - 100 g (1 mała sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- duża miska, czajnik
Przepis krok po kroku
- Zupki chińskie pokrusz, wrzuć do miski, wsyp przyprawy dodane do zupek.
- Zupki zalej wrzątkiem (około 1 szklanki) i przykryj, aby zupki wchłonęły wodę.
- Kapustę pekińską i pora umyj, osusz i poszatkuj.
- Paprykę umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój ja w kostkę.
- Szynkę konserwową pokrój w kostkę.
- Wszystkie składniki wrzuć do miski, dopraw i wymieszaj z dodatkiem majonezu.
- Gotową sałatkę odstaw do lodówki i podawaj na zimno.