Sałatka z zupek chińskich z kurczaka
Opublikowano: 28.01.2022 r.
Zupka chińska, piersi z kurczaka, czerwona papryka, kukurydza i ogórek — to główni bohaterowie tej wyjątkowej sałatki. Dodatkowo, jogurt naturalny, musztarda i majonez tworzą niepowtarzalny sos, który idealnie łączy wszystkie smaki. Dodatek szczypiorku sprawia, że całość zyskuje orzeźwiający akcent. Idealna na szybki lunch czy kolację!
Składniki dla 4 porcji:
- Zupka chińska - 70 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
- Ogórek - 100 g
- Kukurydza konserwowa - 70 g
- Papryka czerwona - 120 g
- Cebula - 50 g
- Jogurt naturalny 2% - 50 g
- Majonez - 25 g
- Musztarda - 25 g
- Szczypiorek - 45 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia grillowa, duża miska, czajnik, sitko
Przepis krok po kroku
- Makaron z zupki chińskiej połam i przełóż go do dużej miski. Zalej go wrzącą wodą, przykryj talerzem i odczekaj 5 minut.
- Kurczaka oczyść z błonek i natrzyj przyprawami z zupki chińskiej.
- Patelnię grillową rozgrzej i usmaż na niej kurczaka, następnie ostudź go i pokrój w drobną kostkę. Przełóż go do miski.
- Makaron odcedź z wody i pokrój na drobne kawałki, dodaj go do kurczaka.
- Warzywa umyj i pokrój w kostkę, a następnie wrzuć do miski z pozostałymi składnikami.
- Kukurydzę odcedź z zalewy i dodaj do miski z resztą składników.
- W miseczce zmieszaj jogurt, majonez, musztardę i przypraw solą oraz pieprzem.
- Sałatkę wymieszaj z sosem i podawaj z posiekanym szczypiorkiem.
Komentarz dietetyka
To opcja, która dostarcza dość dużo tłuszczów nasyconych, dlatego nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny