Sałatka z zupek chińskich
Opublikowano: 19.03.2021 r.
Zupki chińskie, kapusta pekińska, papryka czerwona i majonez – tak brzmi baza dla tej nieziemsko prostej i szybkiej sałatki z azjatyckim twistem. Pikantne i łagodne zupki łączą się tu z chrupiącą kapustą, a czerwona papryka i por dodają kolorystycznego i smakowego pazura. Całość spaja majonez, tworząc sycące danie idealne na każdą okazję.
Składniki dla 6 porcji:
- Zupka chińska - 70 g (Pikantna (1 sztuka))
- Zupka chińska - 70 g (Łagodna, złoty kurczak Vifon (1 sztuka))
- Kapusta pekińska - 300 g (1 mała główka)
- Papryka czerwona - 150 g (1 mała sztuka)
- Por - 150 g (1 mała sztuka)
- Majonez - 110 g
- Cebula czerwona - 50 g (1 mała sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- duża miska, czajnik
Przepis krok po kroku
- Zupki chińskie pokrusz i wrzuć do miseczki, dodaj do nich przyprawy z woreczków. Zalej szklanką wrzątku, wymieszaj, przykryj miskę (np. talerzem) i odstaw, aby makaron napęczniał.
- Kapustę pekińską oczyść i poszatkuj.
- Paprykę umyj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym, wytnij gniazdo nasienne i pokrój ją w kostkę.
- Por i cebulę pokrój w kostkę.
- Z zupek chińskich odlej nadmiar wody i wsyp do nich wszystkie pokrojone warzywa.
- Całość dopraw i wymieszaj z majonezem.
- Sałatkę podawaj schłodzoną.