Sałatka z zielonych pomidorów i ogórków

Opublikowano: 24.04.2021 r.
Ogórek, zielone pomidory, marchewka i cebula - to główni bohaterowie tej sałatki, która jest prawdziwą witaminową bombą. Wszystkie składniki łączy orzeźwiająca zalewa z dodatkiem cukru i oleju rzepakowego. Sałatka idealna na lato, prosta w przygotowaniu, a jednocześnie pełna smaku i kolorów.
Składniki dla 6 porcji:
- Ogórek - 2000 g
- Pomidory zielone - 1000 g
- Marchewka - 500 g
- Cebula - 500 g
- Cukier - 200 g (1 szklanka - do zalewy)
- Olej rzepakowy - 80 ml (10 łyżek - do zalewy)
- Kapusta biała - 500 g
- Przyprawy - sól, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- duży garnek, słoiki, duża miska, chochelka
Przepis krok po kroku
- Dokładnie umyj warzywa.
- Ogórki, pomidory, marchew i cebulę pokrój w plasterki o grubości około 1-2 mm, a kapustę poszatkuj.
- Pokrojone warzywa posyp solą (około 2 łyżek soli) i dokładnie wymieszaj.
- Przykryj i odstaw w chłodne miejsce na około 2 godziny.
- Następnie lekko odciśnij wodę z posolonych warzyw.
- Przygotuj zalewę. Do dużego garnka dodaj składniki na zalewę (375 ml octu, 750 ml wody, olej, cukier, 15 ziaren ziela angielskiego, 12 liści laurowych i 15 ziaren pieprzu). Zagotuj zalewę, często mieszając, aby cukier się rozpuścił.
- Do gotującej zalewy dodaj warzywa i gotuj około 5 minut.
- W tym czasie przygotuj słoiki i garnek do pasteryzowania. Wyłóż na dno garnka liście kapusty lub ściereczkę.
- Gotową sałatkę przełóż chochelką do słoików, wytrzyj brzeg słoika ręcznikiem papierowym lub ściereczką i mocno zakręć.
- Słoiki wstaw do wcześniej przygotowanego garnka, zalej letnią wodą do ¾ wysokości słoika i podgrzewaj, uważając, żeby nie doprowadzić wody do wrzenia.
- Po 20-25 minutach pasteryzowania, gorące słoiki wyłóż wieczkiem do dołu, przykryj ściereczką i zostaw do wystygnięcia.