Sałatka z wędzoną makrelą
Opublikowano: 13.04.2021 r.
Makrela wędzona, jajka i ogórek kiszony to prawdziwe gwiazdy tej sałatki. Chrupiący ogórek i aromatyczna makrela idealnie komponują się z delikatnym smakiem jajek. Dodatek szczypiorku nadaje świeżości, a olej rzepakowy łączy wszystkie składniki w jedną cudownie smakowitą całość.
Składniki dla 2 porcji:
- Ogórek kiszony - 120 g (2 sztuki)
- Szczypiorek - 20 g (4 łyżeczki)
- Makrela wędzona - 125 g (1 sztuka, bez głowy)
- Jajko - 3 szt. (3 jajka rozmiar M)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska, miseczka
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Po przestudzeniu obierz je ze skorupki i pokrój w drobną kostkę.
- Makrelę oczyścić ze skórki i odetnij ogon. Pozbądź się kręgosłupa z ościami, a pozostałą makrelę porozdrabniaj w dłoniach na mniejsze części, aby wyłapać ewentualne ości.
- Ogórki kiszone pokrój w kostkę.
- Szczypiorek posiekaj.
- Połącz wszystkie składniki i wymieszaj. Dodaj olej oraz pieprz i sól do smaku. Ponownie zamieszaj i podziel sałatkę na dwie porcje.