Sałatka z wątróbką

Opublikowano: 14.05.2025 r.
Wątróbka drobiowa, rukola i papryka czerwona – to trio stanowi bazę dla sałatki pełnej smaku i wartości odżywczych. Delikatna wątróbka łączy się z chrupiącą rukolą i soczystą papryką, a całość dopełnia dojrzały smak oliwy z oliwek i lekko słodkawy ocet balsamiczny. Czy może być coś lepszego na lekki i zdrowy posiłek?
Składniki dla 2 porcji:
- Wątróbka drobiowa - 250 g
- Rukola - 120 g (1 szklanka)
- Ogórek - 100 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 120 g (1 sztuka)
- Jajko - 2 szt.
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki)
- Ocet balsamiczny - 10 ml (1 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Na patelni usmaż wątróbkę. Dodaj wątróbkę na rozgrzaną patelnię i smaż ją przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż będzie dobrze przypieczona. Dopraw solą i pieprzem.
- Na drugiej patelni na niewielkiej ilości oleju przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę na złoty kolor.
- Ugotuj jajka na twardo, ostudź i pokrój je w ósemki.
- Sałatę umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Ogórka umyj i pokrój w plasterki.
- Przygotuj sos do sałatki, mieszając 2 łyżki oliwy z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz w miseczce.
- W dużym naczyniu wymieszaj sałatę, ogórki, cebulę, wątróbkę. Skrop całość przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj.
- Na koniec udekoruj sałatkę kawałkami jajek.
Komentarz dietetyka
Do sałatki możesz dodać swoje ulubione dodatki, idealnie będzie też pasować gotowane jajko lub tańczyk.
~ Oliwia Gawron, dietetyk