Sałatka z uszkami
Opublikowano: 15.11.2024 r.
Fasola, marchewka, cebula, majonez, śmietana — te składniki to podstawa naszej sałatki z uszkami! Wyobraź sobie połączenie delikatnych uszek i chrupiącej marchewki, skąpanych w kremowym sosie z majonezu i śmietany oraz podkreślonych wyrazistym smakiem cebuli. Całość tworzy wyjątkową kompozycję smaków, której trudno się oprzeć.
Składniki dla 4 porcji:
- Tortellini - 500 g
- Ogórek - 120 g
- Kukurydza konserwowa - 70 g
- Szynka wiejska - 50 g
- Papryka czerwona - 200 g
- Słonecznik nasiona łuskane - 30 g
- Majonez - 50 g
- Musztarda - 10 g
- Szczypiorek - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Uszka ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź i ostudź.
- Warzywa pokrój, kukurydzę odcedź z zalewy. Wrzuć do miski.
- Szynkę pokrój drobno w kostkę lub paseczki, dodaj do pozostałych składników.
- Sałatkę połącz z uszkami.
- Ziarna słonecznika podpraż na suchej patelni do zarumienienia, uważaj, by się nie przypaliły. Ostudź, wrzuć do miski z pozostałymi składnikami.
- Do sałatki dodaj posiekany szczypiorek, majonez i musztardę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Wymieszaj i schładzaj przez 1 godzinę.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo kalorii i nasyconych kwasów tłuszczowych. Jeśli chcesz, by była zdrowsza, zastąp majonez wegańskim odpowiednikiem lub jogurtem.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny