Sałatka z tuńczykiem na krakersach
Opublikowano: 12.03.2021 r.
Tuńczyk, jajka, majonez, kukurydza i groszek – te składniki sprawią, że Twoja sałatka z tuńczykiem na krakersach będzie smaczna i pożywna. Dodasz jeszcze kiszone ogórki, które wprowadzą nieco kwasowości oraz trochę szczypiorku do dekoracji, a potem wszystko podasz na chrupiących krakersach. Tylko tyle i aż tyle!
Składniki dla 4 porcji:
- Tuńczyk w sosie własnym - 170 g
- Szczypiorek - 20 g (Odrobina na posypanie sałatki)
- Kukurydza konserwowa - 70 g
- Groszek zielony - 70 g
- Jajko - 3 szt. (3 jajka rozmiar M)
- Majonez - 100 g (4 łyżki)
- Ogórek kiszony - 240 g (4 średnie ogórki kiszone)
- Krakersy - 180 g (36 krakersów)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj, obierz ze skorupki i zetrzyj na tarce lub pokrój w drobną kostkę. Przełóż do dużej miski.
- Ogórki kiszone obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do jajek.
- Kukurydzę i groszek odsącz. Wsyp do reszty składników.
- Dodaj majonez, sól i pieprz, a następnie wymieszaj. Najlepiej, aby sałatka odstała cała noc.
- Łyżeczką nakładają na krakersy gotową sałatkę i układają je na talerzu.
- Szczypiorek poszatkuj i posyp nim sałatkę na krakersie.