Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym
Opublikowano: 19.01.2022 r.
Makaron ryżowy w kształcie ryżu, tuńczyk w sosie własnym, zielony groszek konserwowy i kukurydza konserwowa to kluczowe składniki sałatki z tuńczykiem i makaronem ryżowym. Dodaj ogórki konserwowe i wymieszaj wszystko z odrobiną majonezu. Idealna opcja na szybki, smaczny i sycący posiłek!
Składniki dla 6 porcji:
- Makaron ryżowy - 150 g (w kształcie ryżu)
- Tuńczyk w sosie własnym - 170 g
- Groszek zielony konserwowy - 200 g
- Kukurydza konserwowa - 200 g
- Ogórki konserwowe - 200 g (4 sztuki)
- Szczypiorek - 10 g
- Majonez - 30 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, szczypiorek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- sitko, miska
Przepis krok po kroku
- Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie przelej zimną wodą i przełóż do miski.
- Groszek, kukurydzę i tuńczyka odsącz na sitku. Tuńczyka porwij na mniejsze kawałki i dodaj wszystko do miski z makaronem.
- Ogórki pokrój w drobną kostkę, a szczypiorek posiekaj. Wszystko dodaj do miski.
- Następnie dodaj majonez, dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Komentarz dietetyka
Makaron ryżowy nie posiada glutenu i jaj dlatego może być smacznym dodatkiem do dań dla osób cierpiących na nietolerancję lub alergię na te produkty.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk