Sałatka z tuńczykiem i makaronem
Opublikowano: 19.03.2021 r.
Tuńczyk w sosie własnym, makaron w kształcie ryżu, jajka, czerwona cebula i papryka to kluczowe składniki tej pysznej sałatki z tuńczykiem i makaronem. Wszystko doprawione delikatnym majonezem i chrupiącymi ogórkami konserwowymi, tworzy wyśmienitą kompozycję smaków. Idealna zarówno na szybki obiad, jak i na imprezowy stół!
Składniki dla 4 porcji:
- Tuńczyk w sosie własnym - 255 g (1,5 puszki)
- Makaron w kształcie ryżu - 160 g (2 szklanki suchego makaronu)
- Jajko - 4 szt. (4 szt dużych jaj)
- Cebula czerwona - 150 g (1,5 sztuki)
- Papryka czerwona - 345 g (1,5 sztuki średniej papryki)
- Ogórki konserwowe - 180 g (3 sztuki małego ogórka)
- Majonez - 50 g (2 łyżki)
- Kukurydza konserwowa - 170 g (1 mini puszka)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska, durszlak
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo. Ostudź je i obierz. Pokrój w kostkę.
- Tuńczyka odsącz z zalewy. Rozdrobnij przy pomocy widelca na małe kawałki.
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Posól lekko wodę. Gdy będzie już gotowy, odcedź i odstaw do wystygnięcia.
- Paprykę i cebulę dokładnie opłucz. Cebulę obierz z wierzchnich liści. Warzywa wraz z ogórkami pokrój w drobną kostkę.
- Kukurydzę odsącz z zalewy na durszlaku.
- Rybę, ostudzony makaron i wszystkie warzywa włóż do miski i wymieszaj razem. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Dodaj majonez i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj. Podawaj ozdobione posiekaną natką pietruszki.