Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Opublikowano: 04.06.2021 r.
Sałata lodowa, tuńczyk w oleju, jajka, pomidory koktajlowe i kukurydza konserwowa to podstawowe składniki tej rewelacyjnej sałatki. Smaku dodają nasiona łuskanego słonecznika i olej lniany. Idealna na szybki obiad lub kolację, jest zdrowa i pełna różnych tekstur, które zadowolą każde podniebienie.
Składniki dla 4 porcji:
- Sałata lodowa - 200 g
- Tuńczyk w oleju - 300 g
- Jajko - 5 szt.
- Słonecznik nasiona łuskane - 50 g
- Olej lniany - 20 ml
- Kukurydza konserwowa - 100 g
- Pomidory koktajlowe - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny, suszone pomidory z chilli
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo. Ugotowane jajka obierz i pokrój w dużą kostkę.
- W misce umieść porwana sałatę, jajko, tuńczyka, pokrojone na pół pomidorki oraz kukurydzę.
- Olej wymieszaj z sokiem z połowy cytryny. Dodaj sól, pieprz i "suszone pomidory". Polej sosem sałatkę.
- Słonecznik podpraż przez chwilę na suchej patelni.
- Sałatkę nakładaj do miseczki, posyp słonecznikiem i natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Sałatka zalicza się do potraw o niskiej zawartości węglowodanów. Zawiera sporą ilość białka oraz korzystnego tłuszczu.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości