Sałatka z tuńczykiem i fasolą

Opublikowano: 31.07.2025 r.
Fasola konserwowa, tuńczyk w sosie własnym, kukurydza konserwowa i ogórki kiszone to główne składniki tej pysznej i sycącej sałatki. Przygotowując ją, zmieszasz te super skarby z jogurtem naturalnym i odrobiną majonezu light.
Składniki dla 4 porcji:
- Fasola konserwowa - 240 g
- Tuńczyk w sosie własnym - 150 g
- Kukurydza konserwowa - 100 g
- Ogórki kiszone - 200 g
- Jogurt naturalny - 100 ml
- Majonez light - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- Odsącz fasolę, tuńczyka oraz kukurydzę z zalewu i dodaj do miski.
- Pokrój ogórki w kostkę i dodaj do reszty składników.
- Wymieszaj składniki sałatki z majonezem i jogurtem. Dopraw solą i pieprzem.
Komentarz dietetyka
Przepis zawiera dużo błonnika. Jest również źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3).
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości