Sałatka z tuńczykiem i ananasem

Opublikowano: 12.03.2021 r.
Tuńczyk, ananas i kukurydza – to trio jest bazą naszej sałatki, która łączy w sobie smaki morza i tropików. Dodajemy do tego ser gouda, ryż, jajka, odrobinę soku z cytryny i oliwy z oliwek. Prosta, ale wyjątkowo smaczna sałatka, która zaskoczy Cię swoim połączeniem smaków i uniwersalnością na każdą okazję.
Składniki dla 4 porcji:
- Tuńczyk w sosie własnym - 170 g
- Ananas w puszce - 180 g (6 plastrów)
- Kukurydza konserwowa - 100 g
- Ser gouda - 150 g (W kostce)
- Ryż biały - 200 g
- Jajko - 4 szt. (Cztery jajka rozmiar M)
- Sok z cytryny - 20 ml (Dwie łyżki)
- Oliwa z oliwek - 40 ml (Cztery łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Ugotuj ryż w osolonej wodzie według zaleceń na opakowaniu producenta. Ostudzony wrzuć do miski.
- Jajka włóż do wrzątku i ugotuj na twardo. Obierz ze skorupki i pokrój w dużą kostkę. Włóż do ryżu.
- Kukurydzę i tuńczyka odcedź, a następnie dodaj do miski.
- Wyjmij plastry ananasa z puszki i pokój je w kostkę. Dodaj do pozostałych składników.
- Ser żółty pokrój w małą kostkę, dodaj do reszty i całość wymieszaj.
- Przygotuj sos winegret. Sok z cytryny zmieszają z solą i pieprzem, a następnie dodaj oliwę z oliwek. Tuż przed polaniem po sałatce pamiętaj o tym, aby dobrze wymieszać sos, ponieważ się rozwarstwi.