Sałatka z tuńczykiem fit

Opublikowano: 19.03.2021 r.
Tuńczyk w sosie własnym, jajka, świeży szpinak i rzodkiewki to kluczowe składniki tej sałatki z tuńczykiem fit. Dodaj do tego oliwki czarne i soczyste pomidory koktajlowe, a całość skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. To mnóstwo smaku i zdrowia w jednym talerzu! Ta sałatka to prawdziwa bomba witaminowa, a jednocześnie lekka i pożywna propozycja na lunch lub kolację.
Składniki dla 3 porcji:
- Tuńczyk w sosie własnym - 255 g (1,5 puszki)
- Jajko - 5 szt.
- Szpinak - 100 g (4 duże garści)
- Rzodkiewka - 115 g (1 pęczek)
- Oliwki czarne - 60 g (20 sztuk)
- Pomidory koktajlowe - 200 g (10 sztuk)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Sok z cytryny - 5 ml (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, chilli, szczypiorek, koper
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska, salaterka
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo. Ugotowane jajka ostudź i obierz. Następnie pokrój je w ćwiartki.
- Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij za pomocą widelca.
- Liście szpinaku opłucz, porwij i ułóż na dnie miski.
- Rzodkiewki i pomidory koktajlowe umyj. Rzodkiewki pokrój w plasterki, a pomidorki podziel na połówki. Dodaj do miski z sałatą.
- Oliwki wrzuć do miski z pozostałymi składnikami i wymieszaj całość dokładnie.
- W osobnej miseczce przygotuj oliwę, dodaj do niej sok z cytryny, a także przyprawy i zioła. Wymieszaj całość energicznie.
- Sałatkę polej sosem i udekoruj ćwiartkami jaj, uważając, by ich nie uszkodzić.