Sałatka z tuńczykiem
Opublikowano: 26.03.2021 r.
Tuńczyk w sosie własnym, chrupiący por, czerwona papryka i ogórki konserwowe to zgrany zespół w naszej sałatce. Wszystko to połączone z delikatnym białym ryżem i odrobiną majonezu tworzy prostą, ale smaczną propozycję na lekki posiłek.
Składniki dla 4 porcji:
- Tuńczyk w sosie własnym - 255 g (1,5 puszki)
- Por - 140 g (1 szt)
- Ogórki konserwowe - 300 g (5 dużych ogórków)
- Papryka czerwona - 250 g (1 duża papryka)
- Ryż biały - 300 g (3 woreczki)
- Majonez - 75 g (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, koper
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- Tuńczyka odcedź z zalewy i rozdrobnij za pomocą widelca. Następnie przełóż go do dużej miski.
- Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu i ostudź. Ostudzony ryż wrzuć do miski z tuńczykiem.
- Pora i paprykę umyj, a potem pokrój w bardzo drobną kostkę. Następnie umieść w misce wraz z resztą składników sałatki.
- Ogórki konserwowe pokrój drobno w kostkę i wrzuć do miski z sałatką.
- Wszystkie składniki porządnie wymieszaj. Dodaj majonez, sól, pieprz i drobno posiekane zioła i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.