Sałatka z tortellini ze szpinakiem
Opublikowano: 27.02.2022 r.
Szpinak, tortellini i suszone pomidory to trio, które wprowadza do tej sałatki pełnię smaku. Dzieło dopełnia aksamitna feta i aromatyczny czosnek, które łączą się na talerzu w prawdziwą ucztę. Idealna na szybki lunch, lekki obiad lub jako dodatek do większego posiłku. Po prostu pyszna i prosta w przygotowaniu!
Składniki dla 3 porcji:
- Tortellini - 250 g (1 opakowanie)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Szpinak - 60 g (2 garści)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżki)
- Suszone pomidory w oleju - 200 g
- Ser Feta - 30 g (3 plastry)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Tortellini ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, zeszklij krótko cebulę i czosnek.
- Wrzuć szpinak i duś pod przykryciem.
- Po chwili dodaj suszone pomidory, wymieszaj i ściągnij z ognia.
- Makaron wymieszaj ze szpinakowym farszem, całość posyp serem feta.
Komentarz dietetyka
Sałatkę z tortellini możesz przygotować w wersji z mięsem, idealnie nada się pierś z kurczaka, wystarczy, że delikatnie ją podsmażysz.
~ Oliwia Gawron, dietetyk