Sałatka z tortellini z grzybami
Opublikowano: 20.04.2022 r.
Tortellini z grzybami, chrupiący por, soczysta czerwona papryka oraz kremowy majonez light – to są główne składniki tej pysznej i sycącej sałatki. Całość dopełnia słodka kukurydza konserwowa, która nadaje przepisowi wyjątkowego kopa. Połączenie tych składników sprawia, że sałatka jest nie tylko smaczna, ale i pełna różnych tekstur i smaków.
Składniki dla 5 porcji:
- Tortellini - 250 g (z grzybami)
- Por - 400 g (1 średnia sztuka)
- Papryka czerwona - 350 g (1 duża sztuka)
- Majonez light - 100 g
- Kukurydza konserwowa - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, praska do czosnku, miska
Przepis krok po kroku
- Tortellini ugotuj według instrukcji na opakowaniu i pozostaw do wystudzenia.
- Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne, pokrój w kostkę i wrzuć do miski.
- Por umyj, pokrój w półplasterki, sparz na sitku wrzątkiem, odciśnij nadmiar wody i wrzuć do miski z papryką.
- Kukurydzę odcedź z zalewy. Następnie wrzuć ją do miski.
- Do miski dodaj także przestudzone tortellini.
- Następnie do miski przeciśnij przez praskę ząbek czosnku, dodaj majonez oraz przyprawy według uznania.
- Składniki dokładnie wymieszaj.
- Sałatkę po zostaw pod przykryciem na około pół godziny w lodówce.
- Gotową sałatkę podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Sałatka z tortellini z grzybami to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Sałatkę możesz zabrać ze sobą jako szybki lunch do pracy lub w podróż.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny