Sałatka z tortellini wegetariańska
Opublikowano: 27.02.2022 r.
Papryka czerwona, fasola czerwona, kukurydza i tortellini to główne składniki wegetariańskiej sałatki, która jest nie tylko sycąca, ale i pełna kolorów. Dodatek majonezu i musztardy nadaje jej pyszny, kremowy smak. Idealna na lekki obiad czy kolację!
Składniki dla 5 porcji:
- Tortellini - 250 g (1 opakowanie)
- Fasola czerwona - 200 g (1 puszka)
- Kukurydza konserwowa - 200 g (1 puszka)
- Majonez - 50 g (5 łyżek)
- Musztarda - 10 g (1 łyżka)
- Papryka czerwona - 240 g (2 sztuki)
- Jajko - 2 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Jajka i tortellini ugotuj osobno w lekko osolonej wodzie.
- Fasolę wymieszaj z kukurydzą, dodaj pokrojone w słupki papryki i wymieszaj.
- Dodaj ugotowany makaron i jajka pokrojone w ćwiartki.
- Majonez wymieszaj z musztardą i połącz z sałatką.
- Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Komentarz dietetyka
Moja wersja sałatki jest wegetariańska, czyli bezmięsna. Jeśli chcesz, śmiało możesz dodać np. pierś z kurczaka.
~ Oliwia Gawron, dietetyk