Sałatka z tortellini i jajkiem
Opublikowano: 27.02.2022 r.
Tortellini, jajko, kukurydza konserwowa, świeży pomidor, ogórki kiszone. Ta sałatka to połączenie włoskiego tortellini z pozostałymi składnikami, które nadają jej niepowtarzalny smak i teksturę. Gotowane jajka dodają kremowości, a musztarda i majonez idealnie łączą wszystkie składniki w pyszną całość.
Składniki dla 4 porcji:
- Tortellini - 250 g (1 opakowanie)
- Kukurydza konserwowa - 200 g (1 puszka)
- Pomidor - 180 g (3 sztuki)
- Ogórki kiszone - 200 g
- Jajko - 150 szt. (3 sztuki)
- Majonez - 50 g (5 łyżek)
- Musztarda - 10 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Tortellini i jajka ugotuj osobno w lekko osolonej wodzie.
- Warzywa pokrój na mniejsze kawałki.
- Wymieszaj warzywa z ugotowanym makaronem i jajkami przekrojonymi na ćwiartki.
- Majonez wymieszaj z musztardą i połącz z sałatką.
- Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, delikatnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Moja wersja sałatki z makaronem jest wegetariańska, ponieważ nie zawiera mięsa. Jeśli jednak chcesz, śmiało możesz dodać np. kurczaka.
~ Oliwia Gawron, dietetyk