Sałatka z tofu
Opublikowano: 17.11.2021 r.
Mix sałat, tofu wzbogacone wapniem, pomidory koktajlowe i awokado to główne składniki tej pysznej sałatki. Delikatne tofu idealnie komponuje się z chrupkimi sałatami i soczystymi pomidorkami, a kremowe awokado dodaje całości aksamitnej konsystencji. Dla podkreślenia smaku, całość skropiona jest oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Składniki dla 4 porcji:
- Mix sałat - 200 g
- Tofu wzbogacane wapniem - 180 g (1 szt)
- Pomidory koktajlowe - 100 g (1 garść)
- Papryka zielona - 115 g (1/2 szt)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Orzechy laskowe - 60 g
- Sok z cytryny - 7 ml
- Musztarda sarepska - 50 g (2 łyżki)
- Sos sojowy - 15 ml (1 łyżka)
- Awokado - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia grillowa, duża miska, miska, miseczka
Przepis krok po kroku
- W misce zmieszaj musztardę z sosem sojowym. Tofu pokój w kostkę i wrzuć do marynaty. Odstaw na 15 minut.
- Sałatę opłucz i włóż do dużej miski.
- Paprykę i obraną marchewkę, a także awokado pokrój w słupki, a pomidorki przekrój na pół. Wrzuć warzywa do sałaty.
- Rozgrzej patelnię i smaż na niej orzechy przez 2 minuty, następnie orzechy przenieś do miski z sałatą, a na patelni podgrzej tofu przez 5 minut.
- Gdy będzie gotowe lekko je ostudź i wrzuć do pozostałych składników.
- W miseczce zmieszaj oliwę z sokiem z cytryny i przyprawami.
- Gotowym sosem polej sałatkę.
Komentarz dietetyka
To niezwykle zdrowa opcja pełna białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny