Sałatka z surimi i jajkiem
Opublikowano: 02.04.2022 r.
Paluszki krabowe, jajka i majonez to kluczowe składniki tej sałatki z surimi i jajkiem. Do tego dochodzi świeży ogórek i chrupiąca kukurydza, a całość posypana szczypiorkiem nadaje daniu fajny, wiosenny akcent. Idealna na lekki obiad lub kolację, łatwa do przygotowania i super smaczna!
Składniki dla 4 porcji:
- Ogórek - 180 g
- Kukurydza konserwowa - 75 g
- Jajko - 4 szt.
- Majonez - 50 g
- Paluszki krabowe - 250 g
- Szczypiorek - 45 g
- Przyprawy - sól, pieprz, koper
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo, następnie schłodź i obierz. Pokrój je w drobną kostkę.
- Paluszki krabowe pokrój w kostkę i dodaj do jajek.
- Ogórka umyj i pokrój w kostkę, dodaj do pozostałych składników.
- Kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj do sałatki.
- Wszystkie składniki dopraw solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
- Dodaj majonez i wymieszaj.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny