Sałatka z soczewicy
Opublikowano: 21.10.2021 r.
Soczewica czerwona, soczyste pomidory, chrupiąca papryka czerwona i cebula w połączeniu z oliwą z oliwek i sosem sojowym tworzą bukiet smaków, który warto spróbować. Ta sałatka to pełnowartościowe, zdrowe danie, które łączy w sobie świeżość warzyw oraz delikatność soczewicy.
Składniki dla 4 porcji:
- Soczewica czerwona - 200 g
- Pomidor - 340 g (2 pomidory)
- Papryka czerwona - 120 g (1 papryka)
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Oliwa z oliwek - 50 ml (5 łyżek)
- Sos sojowy - 50 ml (5 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano, bazylia
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, duża miska, durszlak, patelnia
Przepis krok po kroku
- Soczewicę zamocz w zimnej wodzie, zamieszaj i odlej mętną wodę. Czynność powtarzaj, aż woda będzie czysta.
- Przepłukaną soczewicę wsyp do garnka i zalej wodą powyżej 2 cm od ziaren. Opcjonalnie możesz ją posolić.
- Gotuj soczewice, ale pilnuj, aby się rozgotowała. Powinna być miękka, nie rozpadająca się.
- Ugotowaną soczewicę przełóż do durszlaka i przelej ją zimną wodą. Pozostaw do wystudzenia.
- Paprykę i cebulę pokrój w paski. Podsmaż delikatnie na oliwie z oliwek.
- Pomidory pokrój w kostkę. Wszystkie składniki połącz w jednej misce. Dopraw sosem sojowym i przyprawami. Dokładnie wymieszaj sałatkę.
Komentarz dietetyka
Zdrowa sałatka idealnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi lub posiłku w ciągu dnia. Soczewica w połączniu z warzywami to prawdziwa bomba zdrowotna dla nas.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk