Sałatka z serem pleśniowym i winogronami

Opublikowano: 01.09.2025 r.
Rukola, winogrona czerwone i ser pleśniowy niebieski tworzą w tej sałatce niesamowite połączenie smaków. Dodaj do tego chrupiące orzechy pekan, a całość skrop oliwą z oliwek i cytryną, by uzyskać interesujące i odświeżające danie, które świetnie sprawdzi się na lunch lub lekką kolację.
Składniki dla 2 porcji:
- Rukola - 80 g
- Winogrona czerwone - 60 g
- Orzechy pekan - 30 g
- Ser pleśniowy niebieski - 60 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Cytryna - 7 g
- Przyprawy - sól, pieprz, chilli, tymianek, bazylia
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- duża miska, miseczka
Przepis krok po kroku
- Rukolę umyj i włóż do dużej miski.
- Winogrona opłucz i podziel na mniejsze kawałki. Możesz usunąć pestki ze środka. Dodaj do rukoli.
- Ser pokrusz na małe kawałki i poukładaj na wierzchu sałatki.
- Orzechy upraż na suchej patelni i drobno posiekaj. Dodaj na wierzch sałatki.
- W małej miseczce zmieszaj oliwę, sól, pieprz, chili, bazylię, tymianek i sok z cytryny. Gotowym sosem polej sałatkę.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która może gościć w menu często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny