Sałatka z serem pleśniowym i rukolą
Opublikowano: 20.01.2025 r.
Ta sałatka z serem pleśniowym i rukolą to doskonały pomysł na lekkie i wykwintne danie. Połączenie delikatnej rukoli, wyrazistego smaku sera pleśniowego oraz orzeźwiających dodatków sprawia, że każda porcja jest pełna aromatów i harmonii smaków. Idealna na kolację, lunch czy jako przystawka podczas przyjęcia. Sprawdź nasz przepis.
Składniki dla 4 porcji:
- Burak - 180 g
- Rukola - 50 g
- Orzechy włoskie - 30 g
- Pomarańcza - 150 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Ser pleśniowy niebieski - 65 g
- Ocet balsamiczny - 5 ml
- Sałata karbowana zielona - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska
Przepis krok po kroku
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni i rozłóż na blaszce papier do pieczenia. Buraki dobrze umyj i poukładaj w piekarniku. Piecz je przez około 60 minut, tak by były miękkie. Ostudź je i obierz. Pokrój je w dużą kostkę.
- Pomarańczę obierz i wykrój białe skórki.
- Rukolę oraz sałatę umyj i włóż do dużej miski. Dodaj również buraki oraz pomarańczę.
- Ser pokrusz na małe kawałki i poukładaj na wierzchu sałatki.
- Orzechy upraż na suchej patelni i drobno posiekaj. Dodaj na wierzch sałatki.
- W miseczce zmieszaj oliwę, ocet, łyżeczkę ziół i czosnku oraz szczyptę soli, oraz pieprzu.
- Sosem polej sałatkę.
Komentarz dietetyka
To niezwykle zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny