Sałatka z serem halloumi
Opublikowano: 23.04.2021 r.
Ser halloumi, mix sałat z sałatą lodową, papryka czerwona i pomidory koktajlowe tworzą idealną kompozycję smaków w tej sałatce. Dodatkowo, nasiona słonecznika i oliwa z oliwek nadają całości chrupkości i delikatnego aromatu. To połączenie sprawia, że sałatka jest lekka, kolorowa i pełna świeżości.
Składniki dla 2 porcji:
- Ser halloumi - 150 g
- Mix sałat - 100 g (użyj mix sałat z sałatą lodową)
- Papryka czerwona - 150 g (1 mała sztuka)
- Pomidory koktajlowe - 70 g
- Nasiona słonecznika - 15 g
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, bazylia
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia grillowa, patelnia beztłuszczowa, miska
Przepis krok po kroku
- Ser halloumi pokrój w plasterki i ugrilluj na rozgrzanej patelni grillowej. Odstaw do wystudzenia.
- Na rozgrzanej patelni teflonowej podpraż nasiona słonecznika i pozostaw do wystygnięcia.
- Do miski włóż umytą i wysuszoną mieszankę sałat, paprykę pokrojoną w kostkę oraz pomidorki koktajlowe pokrojone na 4 części oraz ostudzony i pokrojony na mniejsze kawałki ser halloumi.
- Przygotuj dressing: w kubeczku wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, posiekane listki bazylii oraz sól i pieprz.
- Sałatkę polej sosem, delikatnie wymieszaj.
- Całość posty po wierzchu uprażonymi nasionami słonecznika.