Sałatka z serem feta i jajkiem
Opublikowano: 28.10.2021 r.
W tej sałatce znajdziesz ser feta, jajko, roszponkę i soczystego pomidora, a także czerwoną cebulę i chrupiącą paprykę. Całość skropiona jest oliwą z oliwek, z dodatkiem musztardy i miodu, a posypana nasionami słonecznika staje się naprawdę wyjątkowa. Idealna na lekki lunch czy kolację!
Składniki dla 1 porcji:
- Jajko - 1 szt.
- Roszponka - 20 g (1 garść)
- Cebula czerwona - 50 g (1/2 sztuki)
- Ser Feta - 20 g (2 plastry)
- Pomidor - 120 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 120 g (1/2 sztuki)
- Ogórek - 60 g (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Musztarda - 10 g (1 łyżka)
- Miód - 10 g (1 łyżka)
- Słonecznik nasiona łuskane - 10 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Jajko ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Warzywa pokrój w mniejsze kawałki i wymieszaj z roszponką.
- Dodaj pokrojony w kostkę ser feta i ugotowane jajko pokrojone w "ósemki".
- Sałatkę dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą, polej przygotowanym dipem.
- *dip - wymieszaj musztardę, oliwę z oliwek i miód. Dokładnie rozprowadź i dodaj sok z cytryny.
Komentarz dietetyka
Zamiast sera feta możesz użyć mozzarelli, która zamiera mniejszą ilość soli.
~ Oliwia Gawron, dietetyk