Sałatka z selerem naciowym i jajkiem oraz papryką
Opublikowano: 15.03.2022 r.
Seler naciowy, czerwona papryka i jajka to trio, które rządzi w tej sałatce. Do tego dochodzą marynowane pieczarki, chrupiące ogórki kiszone i kukurydza, a całość łączy delikatny sos na bazie majonezu light i śmietany 12%. Ta sałatka to idealne połączenie świeżości, chrupkości i kremowej konsystencji.
Składniki dla 4 porcji:
- Seler naciowy - 200 g
- Papryka czerwona - 120 g
- Jajko - 4 szt.
- Pieczarki marynowane konserwowe - 150 g
- Kukurydza konserwowa - 75 g
- Ogórki kiszone - 120 g
- Majonez light - 75 g
- Śmietana 12% - 75 g
- Przyprawy - sól, pieprz, szczypiorek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo.
- Seler pokrój w 2-centymetrowe kawałki.
- Paprykę pokrój w kostkę.
- Pieczarki przekrój na pół.
- Ogórki pokrój w pół plasterki.
- Warzywa, majonez, śmietanę, kukurydzę, sól, pieprz i szczypiorek umieść w misce.
- Ugotowane jajka obierz i pokrój w dużą kostkę.
- Wymieszaj sałatkę z jajkami.
Komentarz dietetyka
Sałatka jest bogata w warzywa, dzięki temu dostarczysz dużo błonnika. Ponadto, posiłek zawiera dużo witamin i minerałów.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości