Sałatka z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą
Opublikowano: 28.11.2021 r.
Seler konserwowy, jajko, kukurydza i ananas w puszce to główne składniki tej sałatki. Do tego dodajemy jeszcze szynkę konserwową, rodzynki i lekki majonez, żeby wszystko fajnie się połączyło. To połączenie zaskakuje smakiem i jest naprawdę proste do zrobienia.
Składniki dla 8 porcji:
- Szynka konserwowa - 100 g
- Jajko - 1 szt.
- Seler konserwowy - 160 g
- Ananas w puszce - 180 g (5 plastrów)
- Kukurydza konserwowa - 140 g
- Rodzynki - 30 g
- Majonez light - 30 g (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, szczypiorek
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- sitko, miska
Przepis krok po kroku
- Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na 30 minut by napęczniały.
- Jajko ugotuj na twardo.
- Odsącz z zalewy selera, ananasa i kukurydzę.
- Ugotowane jajko i ananasa pokrój w kostkę i włóż do miseczki.
- Dodaj kukurydzę, selera i posiekany szczypiorek.
- Następnie pokrój szynkę w kostkę i również dołóż do miski.
- Rodzynki odsącz dokładnie na sitku i wrzuć do miski.
- Dodaj do sałatki majonez, dopraw solą i pieprzem.
- Przed podaniem schłodź sałatkę w lodówce przez 20-30 minut.
Komentarz dietetyka
Seler często wykorzystywany jest do dań takich jak zupy nadając im słonawego posmaku. Jest to warzywo korzeniowe w całości nadające się do spożycia. Wykazano w nim aż 86 istotnych dla zdrowia składników. Ma w sobie dwa razy więcej witaminy C niż np. cytrusy. Seler wspomaga pracę układu pokarmowego zwiększając produkcję żółci. Działa moczopędnie przez co polecany jest dla osób mających problemy z nerkami.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk