Sałatka z selera naciowego z kurczakiem
Opublikowano: 17.05.2021 r.
Piersi kurczaka, seler naciowy i jogurt naturalny – to trio, które nadaje tej sałatce charakter! Z dodatkiem ogórka, delikatnego majonezu i małym twistem z czosnkiem, tworzą idealne połączenie smaków. Lekka, a jednocześnie sycąca sałatka, która świetnie się sprawdzi zarówno na lunch, jak i kolację.
Składniki dla 1 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 100 g (1 filet)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Seler naciowy - 50 g (1 duża łodyga)
- Ogórek - 100 g (1 sztuka)
- Makaron w kształcie ryżu - 40 g
- Jogurt naturalny - 20 ml (2 łyżki)
- Majonez - 15 g (1 łyżka)
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Przyprawy - czosnek, czosnek granulowany
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Mięso z kurczaka pokrój w kostkę.
- Obtocz w oliwie i przyprawach.
- Podsmaż mięso na patelni.
- Łodygi selera naciowego umyj pokrój w cienkie paski.
- Ogórka pokrój w drobną kostkę.
- Ugotuj makaron.
- W misce wymieszaj kurczaka, makaron, selera, ogórka.
- Jogurt wymieszaj z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Sałatkę wymieszaj z sosem.
Komentarz dietetyka
Osoby na dietach odchudzających, czy z zaburzeniami lipidowymi (na przykład podwyższonym cholesterolem) powinny wybierać majonez light lub całkowicie zastąpić go jogurtem.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk