Sałatka z selera naciowego z jabłkiem
Opublikowano: 16.03.2022 r.
Seler naciowy, jabłko, suszona żurawina i orzechy pinii – to kwartet składników, który razem tworzy rewelacyjną sałatkę. Lekko chrupiący seler, soczyste jabłka, słodko-kwaskowa żurawina i orzechy pinii dodadzą tej sałatce wyjątkowej harmonii smaków. Prosto, świeżo i pysznie!
Składniki dla 2 porcji:
- Seler naciowy - 150 g
- Jabłko - 150 g
- Suszona żurawina - 50 g (niesłodzona)
- Orzechy pinii - 50 g
- Śmietana 12% - 75 g
- Majonez light - 45 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- Pokrój umytego selera w niewielkie kawałki.
- Jabłko obierz i pokrój w kostkę.
- Wymieszaj jabłko i selera z rodzynkami, majonezem, śmietaną, żurawiną, orzeszkami oraz sokiem z cytryny, solą, pieprzem.
- Posyp posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Ta sałatka jest pełna witamin i składników mineralnych. Jest też dobrym źródłem błonnika. Zawiera jednak kwasy tłuszczowe nasycone. Je należy ograniczać, szczególnie w przypadku problemów z krążeniem.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości