Sałatka z selera naciowego
Opublikowano: 16.04.2021 r.
Seler naciowy, soczyste jabłko i chrupiące orzechy włoskie – oto bohaterowie naszej sałatki! Delikatnie doprawione musztardą i oliwą z oliwek, tworzą wyjątkowo świeże i zaskakująco smakowite połączenie. Dodatek sera pleśniowego nadaje całości wyrazistości i głębi, jakiej nie spodziewasz się po prostej sałatce.
Składniki dla 2 porcji:
- Seler naciowy - 50 g (1 pęczek)
- Sałata karbowana zielona - 50 g (2 garści)
- Sałata karbowana czerwona - 50 g (2 garści)
- Orzechy włoskie - 40 g (1 garść)
- Jabłko - 220 g (1,5 szt)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Musztarda - 20 g (1 łyżka)
- Ser pleśniowy niebieski - 40 g (4 plasterki)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- duża miska, miseczka
Przepis krok po kroku
- Sałatę umyj i porwij na małe części dodaj do miski.
- Seler opłucz i pokrój na małe kawałki. Dodaj do miski z sałatą.
- Jabłka umyj i pokrój w cienkie plasterki dodaj do pozostałych składników.
- Orzechy drobno posiekaj i dodaj do sałtki.
- Ser pleśniowy pokrusz i dodaj do pozostałych składników.
- W małej miseczce wymieszaj razem oliwę, musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz i drobno posiekaną pietruszkę. Sosem polej sałatkę.