Sałatka z selera konserwowego i czerwonej fasoli
Opublikowano: 14.07.2021 r.
Fasola konserwowa, seler konserwowy i polędwica z piersi kurczaka - to główne bohaterowie tej pysznej sałatki. Do tego dorzucamy trochę jajek na twardo, kukurydzę, a wszystko łączymy majonezem light i odrobiną śmietany 12%. Prosto, szybko i smacznie!
Składniki dla 6 porcji:
- Fasola konserwowa - 240 g
- Seler konserwowy - 200 g
- Kukurydza konserwowa - 100 g
- Polędwica z piersi kurczaka - 200 g
- Jajko - 3 szt.
- Majonez light - 100 g
- Śmietana 12% - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, koper
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Ugotuj jajka na twardo.
- Fasolę, kukurydzę oraz selera odsącz z zalewy i dodaj do miski.
- Wędlinę pokrój w kostkę.
- Ugotowane jajka obierz i pokrój w większą kostkę.
- Dodaj wędlinę oraz jajko do miski razem ze śmietaną, majonezem oraz solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie.
- Sałatkę posyp świeżym koperkiem.
Komentarz dietetyka
Sałatka to źródło błonnika, białka i tłuszczu. Fasola jest ciężkostrawna, więc jeśli masz problemy po jej spożyciu uważaj na zjadane ilości.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości