Sałatka z sałaty lodowej
Opublikowano: 05.05.2021 r.
Sałata lodowa, czerwona papryka, ogórek i ser feta to kluczowe elementy tej świeżej sałatki. Do tego dodajemy soczystego pomidora, pół cebuli i całość skrapiamy oliwą z oliwek. Lekki miód podkreśla słodycz warzyw i nadaje sałatce charakterystycznego smaku. Połączenie idealne na szybki i zdrowy posiłek!
Składniki dla 2 porcji:
- Sałata lodowa - 200 g
- Papryka czerwona - 150 g (1 mała sztuka)
- Cebula - 25 g (pół małej sztuki)
- Ogórek - 100 g (1 sztuka)
- Pomidor - 200 g (1 duża sztuka)
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Miód - 10 g
- Ser Feta - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny, oregano
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- miska
Przepis krok po kroku
- Sałatę umyj i dokładnie osusz. Pokrój ją na mniejsze kawałki i włóż do miski.
- Do sałaty dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Warzywa dodaj do sałaty.
- Ogórka obierz ze skórki i pokrój go w półplasterki a pomidora umyj i pokrój w kostkę. Warzywa dodaj do sałaty.
- Wszystkie składniki w misce dokładnie wymieszaj.
- Oliwę wymieszaj z sokiem ze świeżej cytryny, miodem oraz przyprawami. Sosem polej sałatkę.
- Na wierzch sałatki posyp pokrojony w kosteczkę ser fetę.
Komentarz dietetyka
Sałatka z sałaty lodowej to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Jest to doskonały sposób na włączenie warzyw do swojego jadłospisu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny