Sałatka z rzodkiewki
Opublikowano: 15.08.2022 r.
Rzodkiewka, ogórek i szczypiorek tworzą bazę tej orzeźwiającej sałatki. Dodatkowy smak nadają cebula i oliwa z oliwek, a natka pietruszki dodaje aromatu i świeżości. To idealne połączenie składników na szybki i smaczny posiłek.
Składniki dla 3 porcji:
- Szczypiorek - 20 g
- Rzodkiewka - 115 g
- Ogórek - 80 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Natka pietruszki - 20 g
- Cebula - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- Rzodkiewki i ogórka umyj bardzo dokładnie. Pokrój je w plasterki do dużej miski.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do miski z warzywami.
- Do miseczki wlej oliwę, dodaj drobno posiekaną pietruszkę i szczypiorek, dokładnie razem wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
- Gotowym sosem polej surówkę i dokładnie ją wymieszaj.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo błonnika i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny