Sałatka z ryżu i tuńczyka
Opublikowano: 01.10.2021 r.
Ryż, tuńczyk w sosie własnym, papryka czerwona i zielona, kukurydza konserwowa, ogórek kiszony oraz majonez – to zestaw składników niezbędnych do przygotowania pysznej sałatki z ryżu i tuńczyka. Lekka, a zarazem sycąca propozycja, idealna na lunch czy kolację. Rustykalny smak kiszonych ogórków świetnie komponuje się z jedwabiście kremowym majonezem i delikatnym tuńczykiem.
Składniki dla 10 porcji:
- Ryż biały - 150 g
- Ryż brązowy - 150 g
- Tuńczyk w sosie własnym - 300 g
- Papryka czerwona - 150 g (1 duża sztuka)
- Papryka zielona - 150 g (1 duża sztuka)
- Kukurydza konserwowa - 200 g (Puszka)
- Ogórek kiszony - 200 g (4 średnie sztuki)
- Majonez - 200 g
- Musztarda - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, curry, szczypiorek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Ryż umieść w garnku z wodą i łyżeczką soli, ugotuj do miękkości.
- Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę. Ogórki kiszone pokrój w kostkę.
- Umieść warzywa w misce, dodaj kukurydzę konserwową oraz ugotowany i wystudzony ryż.
- Tuńczyka odcedź z wody i dodaj do miski.
- Następnie do miski dodaj posiekany szczypior, dopraw solą, pieprzem i curry, dodaj majonez i musztardę i wymieszaj dokładnie.
Komentarz dietetyka
Sałatka z tuńczyka zawiera dużo błonnika oraz witamin i minerałów. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej zamień majonez na jogurt lub śmietanę. Tuńczyk jest bardzo dobrym źródłem białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny