Sałatka z ryżem i kurczakiem

Opublikowano: 15.03.2021 r.
Ryż, kurczak, pomidory koktajlowe i ser edamski to tylko niektóre z najważniejszych składników, które znajdziesz w tej pysznej sałatce z ryżem i kurczakiem. Smak wzbogacają soczysta czerwona papryka, aromatyczna cebula czerwona i delikatna oliwa z oliwek. Jest to idealne połączenie, które zapewnia świetny balans smaków i tekstur.
Składniki dla 4 porcji:
- Ryż biały - 200 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
- Pomidory koktajlowe - 100 g (10 sztuk)
- Papryka czerwona - 115 g (Pół dużej papryki czerwonej pozbawionej ogonka i gniazda nasiennego)
- Ser edamski - 150 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml
- Olej rzepakowy - 20 ml (Do przesmażenia)
- Cebula czerwona - 50 g (Pół dużej cebuli czerwonej)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, przyprawa do kurczaka
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia mała
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj według zaleceń producenta na opakowaniu. Najlepiej wybierz taki ryż, który po ugotowaniu pozostanie sypki.
- Kurczaka pokrój na małe kostki, a następnie obtocz w soli, pieprzu i ulubionej przyprawie do kurczaka.
- Paprykę czerwoną opłucz, pozbądź się części niejadalnych (ogonka, gniazda nasiennego), a następnie pokrój w kostkę.
- Cebulę czerwoną pokrój w kostkę lub w piórka.
- Ser żółty pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce.
- Pomidorki koktajlowe opłucz i przekrój na pół.
- Wszystko wymieszaj, a następnie posyp poszatkowaną świeżą natką pietruszki i polej oliwą z oliwek. Całość możesz udekorować np. liśćmi bazylii.