Sałatka z ryżem i ananasem
Opublikowano: 05.05.2021 r.
Ryż brązowy, kukurydza konserwowa i soczysty ananas to główne składniki tej pysznej sałatki. Dodaj jeszcze trochę świeżego ogórka, odrobinę miodu, oliwy z oliwek i skrop wszystko sokiem z limonki, a otrzymasz połączenie smaków, które idealnie nadaje się na letni posiłek.
Składniki dla 4 porcji:
- Ryż brązowy - 100 g
- Kukurydza konserwowa - 200 g
- Ananas - 350 g (pół małej sztuki)
- Ogórek - 100 g (1 mała sztuka)
- Miód - 15 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml
- Sok z limonki - 15 ml
- Przyprawy - oregano, bazylia
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, sitko, miska
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź go i pozostaw do wystygnięcia.
- Kukurydzę odcedź z zalewy i włóż do miski.
- Ananasa i ogórka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Następnie składniki dodaj do kukurydzy.
- Na koniec dodaj przestudzony ryż i dokładnie wymieszaj.
- Z miodu, oliwy, soku z limonki oraz przypraw przygotuj dressing. Następnie polej nim sałatkę i dokładnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Sałatka ryżowa z kurczakiem to doskonały wybór na smaczną przekąskę. Jest to doskonałe źródło wielu składników odżywczych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny