Sałatka z rukoli z suszonymi pomidorami
Opublikowano: 22.10.2021 r.
Rukola, suszone pomidory w oleju, ser feta i kawałki pomarańczy to główne składniki prostej i szybkiej sałatki, którą można przygotować w kilka minut. Ta kombinacja smakuje rewelacyjnie dzięki dodatku oliwy z oliwek i musztardy, które dodają pikanterii, a nasiona słonecznika tworzą chrupiącą strukturę.
Składniki dla 4 porcji:
- Rukola - 130 g
- Suszone pomidory w oleju - 130 g
- Ser Feta - 100 g (pół kostki)
- Pomarańcza - 200 g (1 średnia sztuka)
- Oliwa z oliwek - 50 ml (6 łyżek stołowych)
- Musztarda - 20 g
- Nasiona słonecznika - 100 g
- Oliwki czarne - 100 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- Rukolę umieść w misce.
- Suszone pomidory pokrój w paski i dodaj do rukoli.
- Na wierzch warzyw pokrusz ser feta, dodaj oliwki.
- Pomarańcze wyfiletuj i jej cząstki umieść w sałatce.
- W szklance przygotuj dresing: wymieszaj oliwę z oliwek z musztardą, dopraw solą i wymieszaj dresing z sałatką.
- Upraż pestki słonecznika na patelni bez dodatku tłuszczu i posyp wierzch sałatki.
- Gotową sałatkę najlepiej podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Sałatka z rukoli jest dobrą propozycją dla osób na diecie redukcyjnej. Sałatka zawiera dużo błonnika pokarmowego. Jest też źródłem dobrych kwasów tłuszczowych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny