Sałatka z rukoli i kurczaka

Opublikowano: 10.10.2021 r.
Piersi kurczaka, rukola, pomidory koktajlowe, cebula czerwona i papryka czerwona tworzą bazę tej sałatki. Składników dopełniają ocet winny, musztarda Dijon i oliwa z oliwek. To smakowite połączenie idealne na lekki obiad albo kolację.
Składniki dla 2 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
- Rukola - 50 g
- Pomidory koktajlowe - 150 g (15 małych sztuk)
- Cebula czerwona - 100 g (1 duża sztuka)
- Papryka czerwona - 150 g (1 średnia sztuka)
- Ocet winny - 25 ml
- Musztarda - 15 g (Dijon)
- Oliwa z oliwek - 10 ml
- Przyprawy - papryka wędzona, pieprz ziołowy, sól morska
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia grillowa, szklana miska
Przepis krok po kroku
- Mięso z piersi kurczaka umyj i pokrój w cienkie paski. Następnie dopraw ją papryką wędzoną, pieprzem oraz solą.
- Na rozgrzanej patelni grillowej podsmaż kawałki mięsa. Następnie zdejmij z patelni i pozostaw do wystygnięcia.
- Rukolę umyj i osusz, pomidorki pokrój na cztery części, cebulę obierz i pokrój w piórka a paprykę umyj i pokrój w grubszą kostkę.
- Na dno miski połóż rukolę, następnie mięso z piersi kurczaka, paprykę, pomidory i cebulę.
- Z octu, musztardy i oliwy z oliwek przygotuj sos.
- Gotową sałatkę polej przygotowanym sosem.
- Sałatkę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Jeśli planujesz ją gdzieś zabrać to sos przechowuj w innym pojemniczku.
Komentarz dietetyka
Sałatka z rukoli kurczaka to doskonała propozycja na smaczną przekąskę do pracy. Jest to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin, dlatego warto włączyć ją do swojej diety.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny