Sałatka z rukoli
Opublikowano: 15.04.2022 r.
Rukola, pomidorki koktajlowe, marynowane oliwki i ser feta tworzą tę pyszną sałatkę, która idealnie nadaje się na lekki lunch czy kolację. Dodatek oliwy z oliwek podkreśla smak tych składników, a nasiona słonecznika dodają chrupkości. Ta kombinacja to szybki i prosty sposób na zdrowy i smaczny posiłek.
Składniki dla 6 porcji:
- Rukola - 100 g
- Pomidory koktajlowe - 200 g
- Oliwki zielone marynowane konserwowe - 170 g
- Słonecznik nasiona łuskane - 90 g
- Ser Feta - 150 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- miska
Przepis krok po kroku
- Rukolę dokładnie myjemy i przekładamy do miski.
- Pomidory koktajlowe kroimy na pół. Tą samą czynność powtarzamy w oliwkami, natomiast ser fetą kroimy w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki dodajemy do rukoli. Wsypujemy także słonecznik.
- Sałatkę doprawiamy oliwą z oliwek, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Całość dokładnie mieszamy.
- Przed podaniem sałatkę chłodzimy w lodówce.
Komentarz dietetyka
Sałatka ma niski IG, dzięki czemu możemy ją na co dzień wprowadzić do menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk