Sałatka z rukolą, wędzonym łososiem, serem feta i czerwoną cebulą z sosem vinegret
Opublikowano: 08.05.2021 r.
Rukola, wędzony łosoś, ser feta i czerwona cebula – ten zgrany kwartet tworzy bazę pysznej sałatki, która zadowoli każde podniebienie. Dodaj do tego jeszcze kilka innych świeżych składników, a całość skrop soczystym sosem vinegret. To prosty, a zarazem wyrafinowany przepis na lekki i smaczny obiad lub kolację.
Składniki dla 4 porcji:
- Rukola - 200 g
- Łosoś wędzony - 200 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Kapary - 30 g
- Słonecznik nasiona łuskane - 30 g
- Cebula czerwona - 100 g
- Pomidory koktajlowe - 200 g
- Ser Feta - 100 g
- Przyprawy - pieprz, kurkuma, natka pietruszki świeża, bazylia, sok z limonki
Liczba porcji: 4
Przepis krok po kroku
- Pomidorki przekrój na pół. Cebulę obierz i pokrój w ćwierć plastry. Ser feta pokrój w kostkę.
- W misce umieść rukolę, warzywa, ser, kapary oraz łososia poszarpanego na mniejsze kawałki.
- Oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem z wyciśniętej połowy limonki. Dodaj pieprz, kurkumę, świeżo posiekaną bazylię i natkę pietruszki. Wymieszaj dokładnie i polej sałatkę sosem.
- Gotową sałatkę wyłóż do miseczki i posyp słonecznikiem.
Komentarz dietetyka
Ta sałatka jest odpowiednią propozycją na posiłek dla każdego. Zawiera każdy ważny makroskładnik, który trzeba dostarczać z pożywieniem.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości