Sałatka z rukolą i mozzarellą
Opublikowano: 22.04.2021 r.
Rukola, mozzarella, pomidory koktajlowe i oliwki czarne tworzą zgrany zespół smaków w tej prostej, ale efektownej sałatce. Dodatek oliwy z oliwek sprawia, że całość jest idealnie zbilansowana. Połączenie świeżości rukoli z delikatnością mozzarelli i soczystością pomidorków gwarantuje lekkie, ale satysfakcjonujące danie.
Składniki dla 1 porcji:
- Rukola - 60 g (dwie garście lub pół opakowania)
- Ser Mozzarella - 35 g (1/4 kulki)
- Pomidory koktajlowe - 100 g (garść)
- Oliwki czarne - 15 g (5 sztuk)
- Oliwa z oliwek - 24 ml (2 łyżki)
- Sok z cytryny - 0 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- miska
Przepis krok po kroku
- Rukolę przełóż na talerz lub do miseczki.
- Pomidory umyj i osusz. Pokrój w połówki i przełóż do naczynia z rukolą.
- Odlej zalewę z mozzarelli, oddziel 1/4 i rozdrobnij palcami wprost na rukolę. Jeśli używasz mini mozzarelli, odsącz 1/4 kuleczek i połóż na rukolę.
- Oliwki odsącz z zalewy i przekrój na pół w poprzek i przełóż do rukoli.
- Oliwę z oliwek wymieszaj rózgą z sokiem z cytryny, szczyptą solą oraz pieprzu.
- Sałatkę polewaj sosem tuż przed podaniem.
Komentarz dietetyka
Sałatka z rukoli i mozzarellą jest bardzo zdrową i ciekawą propozycją. Zawiera wiele cennych wartości odżywczych dlatego warto spożywać ją regularnie. Nie zastąpi ona pełnego posiłku ze względu na ubogość składników ale będzie bardzo zdrowymi dodatkiem do śniadania, drugiego śniadania, kolacji lub innych dań. Możesz wykorzystać ją jako szybką przekąskę w ciągu dnia.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki