Sałatka z rukolą i kurczakiem
Opublikowano: 14.10.2021 r.
Piersi kurczaka, rukola, ser mozzarella, gruszka i orzechy nerkowca – to składniki, które nadają tej sałatce niepowtarzalny smak i charakter. Dodajemy do nich odrobinę suszonych pomidorów, cebuli czerwonej, a wszystko skrapiamy olejem lnianym, miodem i musztardą. Ta mieszanka składników sprawia, że sałatka jest nie tylko sycąca, ale też niesamowicie aromatyczna.
Składniki dla 2 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
- Rukola - 150 g
- Ser Mozzarella - 125 g
- Gruszka - 100 g
- Orzechy nerkowca - 40 g
- Olej lniany - 25 ml
- Suszone pomidory w oleju - 70 g
- Cebula czerwona - 50 g
- Musztarda - 30 g
- Miód - 12 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, suszone pomidory z chilli
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- naczynie do gotowania na parze, duża miska
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka pokrój w niewielka kostkę. Wymieszaj ją z przyprawami (solą, pieprzem i suszonymi pomidorami z chilli).
- Ugotuj mięso na parze.
- Rukolę dodaj do miski.
- Gruszkę obierz i pokrój w niedużą kostkę.
- Pokrój cebulę w pół plastry.
- Ser pokrój w kostkę, a suszone pomidory w paseczki.
- Dodaj warzywa, mięso, gruszkę, ser oraz suszone pomidory do miski.
- Orzechy posiekaj i dodaj do sałatki.
- Do oleju dodaj sok z połowy cytryny, sól, pieprz, musztardę i miód. Wymieszaj dokładnie.
- Sos podawaj z sałatką.
Komentarz dietetyka
Sałatka jest bardzo zdrowa i odżywcza. Znajdziesz w niej dużo białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bardzo dobry posiłek o wysokiej wartości odżywczej.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości