Sałatka z rukolą i gruszką
Opublikowano: 30.04.2021 r.
Rukola, gruszka i orzechy włoskie to trio, które świetnie się komponuje w tej sałatce. Rukola dodaje ostrości, gruszka słodyczy, a orzechy chrupkości. Całość skropisz mieszanką oliwy z oliwek, octu balsamicznego i soku z cytryny. Miód przełamuje smaki, nadając lekko słodko-kwaśny akcent.
Składniki dla 2 porcji:
- Rukola - 100 g
- Gruszka - 135 g
- Orzechy włoskie - 60 g
- Oliwa z oliwek - 36 ml
- Ocet balsamiczny - 6 ml (1 łyżeczka)
- Sok z cytryny - 6 ml (1 łyżeczka)
- Miód - 12 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- rózga, miska, miseczka
Przepis krok po kroku
- Rukolę przełóż do miski.
- Na patelni delikatnie podpraż orzechy włoskie. Praż do momentu aż zaczną uwalniać swój aromat i posyp nimi rukolę.
- Gruszkę umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki.
- W miseczce połącz oliwę z oliwek z octem balsamicznym, sokiem z cytryny, miodem oraz szczyptą soli i pieprzu.
- Sałatkę polewaj sosem przed podaniem.
Komentarz dietetyka
Pyszne, klasyczne połączenie, pełne wartości odżywczych. Warto przygotować sałatkę z pysznych, sezonowych gruszek, które będą źródłem pektyn.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki