Sałatka z rukolą i granatem
Opublikowano: 27.02.2022 r.
Rukola, granat, ser feta, słonecznik, pomidory koktajlowe i oliwa z oliwek – to prawdziwa królowa sałatek, która kipi zdrowiem i smakiem! Pomyśl o pikantnej rukoli, soczystym granacie, kremowym serze feta i chrupiącym słoneczniku, wszystko polane delikatną oliwą. Brzmi jak idealna mieszanka? Sprawdź, jak łatwo to przygotować!
Składniki dla 2 porcji:
- Rukola - 60 g (2 garści)
- Granat - 150 g (1 sztuka)
- Ser Feta - 30 g (3 plastry)
- Słonecznik nasiona łuskane - 20 g (2 łyżki)
- Pomidory koktajlowe - 100 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- Rukolę ułóż w misce, granat obierz ze skóry i wydrąż małe owoce.
- Wymieszaj rukolę z granatem, dodaj przekrojone na pół pomidorki.
- Posyp całość pokruszonym serem feta i nasionami słonecznika.
- Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem, a całość delikatnie skropl oliwą z oliwek.
Komentarz dietetyka
Sałatka z rukolą to świetny pomysł na lekki i pożywny lunch, sięgaj po sałatki kilka razy w tygodniu to idealne uzupełnienie naszej diety w świeże owoce i warzywa.
~ Oliwia Gawron, dietetyk