Sałatka z rukolą, gruszką i serem pleśniowym
Opublikowano: 20.03.2023 r.
Rukola, dojrzała gruszka i ser pleśniowy to trio, które nadaje tej sałatce niepowtarzalny smak. Chrupiące orzechy włoskie i soczyste ziarenka granatu dodają nie tylko trochę „chrupkości”, ale również odświeżającej słodyczy. Całość dopełnia delikatna oliwa z oliwek i odrobina musztardy francuskiej, zapewniając idealną harmonię smaków.
Składniki dla 4 porcji:
- Rukola - 20 g
- Mix sałat - 80 g
- Gruszka - 130 g
- Ser pleśniowy niebieski - 100 g
- Granat - 100 g
- Orzechy włoskie - 60 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki)
- Sok z cytryny - 10 ml (1 łyżka)
- Musztarda francuska - 30 g (2 łyżki)
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- miska, miseczka
Przepis krok po kroku
- Gruszkę umyj i usuń z niej gniazdo nasienne. Następnie pokrój na 12 plastrów.
- Orzechy posiekaj na nieduże kawałki.
- W miseczce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i musztardą.
- Owoc granatu oczyść ze skórki i błonek.
- Do miski wsyp mix sałat. Na to wyłóż połowę rukoli.
- Ułóż teraz gruszki i posyp je orzechami i granatem.
- Ser pleśniowy pokrusz w dłoni i posyp nim sałatkę. Na górę ułóż pozostałą rukolę.
- Sałatkę polej przygotowanym sosem.
Komentarz dietetyka
100 g listków rukoli dostarcza zaledwie 25 kcal.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk